ססאמואידיטיס
על בעיית הססאמואידיטיס ודרכי הטיפול בה
בעיה נפוצה בחלק הקדמי של כף הרגל, ובפרט בקרב העוסקים בספורט (טניס, ריצה וכו') או בריקוד מקצועי, היא ססאמואידיטיס (sesamoiditis) – דלקת במערכת הססאמואיד שבכף הרגל. כאשר סובלים מססאמואידיטיס, כל פעולה קטנה של כף הרגל, בהליכה, בעמידה ובכל תנועה אחרת המפעילה לחץ על המקום, כרוכה בכאב.
מהי מערכת הססאמואיד?
הכוונה במקרה זה לשתי עצמות ססמואידיות, שהן חלק ממערכת עצמות המסרק אשר בכף הרגל. המיוחד בעצמות ססמואידיות הוא שהן אינן מחוברות לעצם נוספת במפרקים כרוב העצמות, אלא מצויות בתוך גידים.
כיצד נוצרת דלקת ססאמואידיטיס?
הדלקת לרוב לא נראית על פני השטח, אך הכאב מורגש מאוד – ססאמואידיטיס מורגש ככאב בכרית כף הרגל, בקרבת החיבור לאצבע הגדולה. ניתן לאשר ולאבחן את קיומו של ססאמואידיטיס על ידי בדיקה אורטופדית, שלרוב כוללת גם צילומי רנטגן/מיפוי עצמות.
טיפול בססאמואידיטיס
אין מנוס – השלב הראשון במלחמה בדלקת זו הוא מנוחה והפסקתה של פעילות גופנית מאומצת. האורטופד יוכל להמליץ על טיפול תרופתי מתאים, כמו גם על חבישה או קיבוע במקרה הצורך, ובדרך כלל גם קומפרסים קרים יכולים לעזור בהחלמה ובהקלת הכאב.
חשוב להקפיד על שימוש בנעליים נוחות בלבד בתקופת ההחלמה, וכן על שימוש במדרסים אורטופדיים בהתאמה אישית המקלים על הלחץ והעומס באזור כרית כף הרגל ומפחיתים את הכאב.
במקרים בעייתיים במיוחד, אם כל הצעדים הנ"ל אינם עוזרים לטיפול בססאמואידיטיס, ייתכן שידרשו זריקות סטרואידים או אפילו ניתוח מקומי.